.
petak, 30. prosinca 2016.
SLATKI HLJEB SA SUHIM VOĆEM…ČESTO GA SPREMAM JER JE DOBAR UJUTRU UZ KAFU ILI ČAJ
SASTOJCI
1,400 kg brašna
1/2 l mleka
1 kocka kvasca
250 gr šećera
5 jaja
1 žumance
250 ml zejtina
150 gr suvog grožđa
300 gr ostalog suvog voća (šljive, smokve, ananas, brusnice, kajsije)
150 gr oraha (lešnika ili badema)
kora od 2 veća limuna
ILI SVE NA POLA MERE ŠTO VAM I PREPORUČUJEM
PRIRPEMA
Staviti u šolju mlakog mleka kocku kvasca, kašičicu šećera kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U ostatak od pola litre mlakog mleka staviti šećer da se istopi.
U posudu za mešenje (malo veću pošto je mera velika) staviti brašno, dodati nadošao kvasac, mleko sa rastopljenim šećerom, zejtin, jaja, koru od limuna i suvo grožđe. Zamestiti testo srednje tvrdoće i ostaviti da dobro naraste.
Voće oprati i staviti desetak minuta da postoji u vodi. Procediti i staviti sa strane.
Kad testo naraste, premesiti ga. Podeliti na 4 jufke. Razviti jufku pravougaonog oblika dužine pleha.
Posuti jufku celim orasima, ne mora da se seckaju i suvim voćem. Možete i malo da ispritiskate voće u testo.
Urolati jufku i staviti u pleh
Tako uraditi i sa ostalim jufkama.
U manju činiju staviti žumanac sa 2 kašike vode lagano razmutiti i premazati rolate. Ostaviti da još malo narastu, 15-ak minuta pa uključiti rernu . Sačekati da se rerna zagreje.
Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni da blago porumeni, smanjiti na 150 stepeni i peći još 40 minuta.
Ako mislite da će pregoreti na tom prelazu smanjivanja temperature jer zumanac tamni, stavite preko papir jedno 15 minuta pa posle sklonite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar